Om oss

Våra dalahästar är ett äkta hantverk, tillverkade i vår verkstad på Sandavägen 5 i Mora, samt hos våra hemarbetare som täljer och krusmålar dem (krusmålning kallas den färggranna målningen med inspiration från dalmåleriets kurbitsar).

Vi som jobbar hos oss har lång erfarenhet av dalahästtillverkning. Ja, vi vågar faktiskt påstå att hos oss finns den längsta erfarenheten av och skickligheten i detta hantverk, och vi har några av de allra bästa täljarna och krusmålarna knutna till vårt företag. De är de skickligaste och mest erfarna som går att hitta, och i och med det de bästa i hela världen. Det tycker vi är fantastiskt roligt och vi njuter varje dag vi går till jobbet och ser resultatet av deras skicklighet.

Men för att börja från början. Hästarna sågas ut av utvalt kvalitetsvirke som har växt här i trakterna av Dalarna. Att såga ut hästarna ur träbitar kräver stor skicklighet och är en konst som tar lång tid att lära sig. Vi har de bästa sågarna med upp till 30 års erfarenhet. I vår webbshop kan du hitta enbart utsågade hästar att köpa, både naturella och målade. De är vackra och dekorativa i sig.

De utsågade hästämnena som ska vidare i processen till färdiga dalahästar lämnas ut till täljarna, som med skickliga händer formar dem till fina hästar med sina knivar. Även dessa täljda hästar finns att köpa precis som de är.

Hästarna bearbetas därefter för att förberedas för krusmålningen.  De doppas i grundfärg, slipas, spacklas och doppas igen. När de har gått igenom den sista kvalitetskontrollen, lämnas de ut till våra målare.

När de kommer tillbaka därifrån får de sin slutliga finish genom att doppas i fernissa. Det finns också en del hästar som inte får den behandlingen, de får en matt yta istället för en blank.